Hoppa till innehåll

13-chanser

Här ser vi beräknade 13-chanser för senast spelade omgångar. Beräkningen för varje system görs innan matchstart. Vi utgår från att matchvärderingen är de 39 tipstecknens verkliga chanser samt att folkets procent står sig till spelstopp. Det räcker för att beräkna 13-chansen för praktiskt taget alla system, enkupongs standardsystem, R-system, U-system och övriga såväl reducerade som matematiska system.
Beräkningarna här är för system som är lika stora som de skarpa systemen tillsammans och med samma förutsättningar.
Förklaringar finns längst ned på sidan.

Europatipset 17 september

System: 4 650 rader. Hämta systemet.
Smf: Minst 150 %. Chansen att det håller är 38 %.
PP: Minst 175^18. Chansen att det håller är 70 %.
Chansen att både smf och PP håller är 15 %.

Förklaringar
Systemets garderingar är matchvärderingarna, tipstecknens chanser.
13-utdelningen för varje rad beräknas från folkets procent. Resultatet kan aldrig bli exakt, men vanligen hyfsat bra. Jackpotpengar ingår inte i utdelningen.

Raderna med många favoritvinster, ”lätta” rader, är som regel överspelade av folket och om en sådan går in blir det fler som ska dela på 13-potten än vad som motiveras av radens 13-chans. Utdelningen blir alltför låg och raderna har dåligt spelvärde.

”Svåra” rader med få favoritvinster finns det gott om. Vanligen finns det mer än 1 miljon rader som kan ge miljonvinster. Att träffa rätt där är inte lätt. Det kan vara skäl nog att inte ta med riktigt svåra rader till systemet.

Smf, spela mot folket, jämför radens 13-chans enligt matchvärderingen med 13-chansen enligt folkets procent. När matchvärderingen ger bättre chans än folkets procent blir smf över 100 %.
Smf kan sägas sortera raderna i ordning enligt spelvärdet. Rader med alltför lågt spelvärde väljer vi bort med en nedre gräns på smf.

PP, procentprodukten, för en tipsrad är produkten av radens 13 procenttal i matchvärderingen. PP kan sägas sortera tipsraderna i ordning efter deras 13-chans. Minsta produkten har raden med den lägsta procenten i varje match, tredjehandstecknen. Svåra rader väljer vi bort med en nedre gräns på PP.

Smf och PP motarbetar delvis varandra. Gränserna får sättas så att både spelvärde och vinstchans kan accepteras. 

x13 är den förväntade 13-chansen. Med procentgarderingar beror 13-chansen på den rätta raden. Den verkliga 13-chansen kan bli såväl sämre som bättre än x13. När rätta raden är klar kan vi se systemets 13-chans i tipsprogrammet.