Hoppa till innehåll

Aktuellt om Superbolaget och Spanienbolaget

Vi vinner inte så ofta, men mer i längden. Spelsättet beskrivs längre ned på sidan.
Här finns senaste systemen och resultaten för Superbolaget och Spanienbolaget. Andelsbolagen finns beskrivna på startsidan och där finns också länkar för att bli medlem i lagen. Superbolaget spelar en gång per vecka och Spanienbolaget bara när det är jackpot och högst två gånger per vecka.
Senast spelade system kan hämtas med klick på länkarna nedan. Se ”Hämta system” längre ned. Ett hämtat system kan ses och rättas med liverättningen i Copéma Tips. Systemen kan också rättas hos Svenska Spel och tipsrader.se. Sök på Super eller Spanien.
Nästa spel blir i Superbolaget lördag 3 juni. Systemen är inlämnade.
Nytt upplägg
. Svenska Spel har begränsningen högst 2 200 rader i en fil med enkelrader. Vi öppnar därför två spel med halv insats i varje lag utom i Super25.
Fördelen är att Svenska Spel reserverar inte mer från kontot än vad det kostar. Tidigare reserverades två insatser på kontot och den ena lades tillbaka efter spelstopp. Det nya upplägget kostar mer i avrundningspengar, vilket ändå är försumbart vid bättre vinster.
Exempel på det nya upplägget.
I Super100 öppnas 2 spel med insatsen 50 kr/andel. Det går bra att köpa andel i bara det ena spelet, men då är man inte med på alla systemets rader.
Om det köps 20 andelar i ena spelet och 10 i det andra blir det totalt 30 andelar á 50 kr. Systemet blir på 1500 rader och raderna 1-1000 lämnas in i del 1 och raderna 1001–1500 i del 2.

Reservation för alla former av fel. Från Svenska Spel redovisade vinster och insatser gäller.
Kurt 

Klicka på länkarna för att hämta senaste system till datorn. Andelspriset finns i systemnamnen.

För att bli med på spel måste man vara medlem i laget. Att vara medlem betyder att Svenska Spel meddelar när ett spel öppnas och då kan man välja om man vill köpa andel(ar) eller inte. Klicka på en länk för att bli medlem i laget
Super25   Super50   Super100   Spanien50   Spanien100   Spanien200

Superbolaget och Spanienbolaget 3 juni

Garderingarna är Svenska Spels oddsprocent.
Minst en av de två största favoriterna ska vinna, hoppas vi.

Förutsättningarna.
Enligt oddsprocenten och folkets tips vid den här omsättningen är det lika troligt att 13-utdelningen blir mer som mindre än 150 000. 50-linjen på de gula är kring 150 000 kr. Vi satsar på att centrera våra rader rader kring det. 
Folkets rader är här centrerade kring 45 000 kr.

Med krav på procentprodukten väljer vi bort ca 15 %  av de gula i var ände. Det minskar antalet möjliga rader med ca 1 miljon.

Vi sätter även krav på smf. Det är mycket effektivt och därför satsar vi mycket på det, vilket också betyder stor chans att spricka. Som vanligt får man väga risk mot chans.

Matchvärderingarna är oddsprocenten med en liten justering av match 8 så att den inte avviker jättemycket från övriga matcher. I annat fall kan hela systemet bero helt på utgången i den matchen.

 

Så här blev systemens rader fördelade. Vi ser att de är centrerade kring trolig utdelning. Jämför med den tidigare bilden.

Systemet har krav på procentprodukten, smf samt att minst en av de två största favoriterna ska vinna. 

Chansen att kraven håller beräknas till 11 %. Om de håller kan vi förvänta oss chansen 1/5 till tretta med systemens 7 900 rader.
Systemen har en varierande reducering så vad den verkliga 13-chansen blir beror på den rätta raden. Chansen kan bli såväl större som mindre än 1/5.
Snittet på 13-värdena är 3 kr/rad. Det räknas från folkets procent och kommer att minska fram till spelstopp när folkets procent har närmat sig oddsprocenten.

Resultat 3 juni

Beräknad utdelning blev 60 139 kr. Systemets rader var centrerade kring 150 000.
Smf var 115 – 150 % och resultatet blev 168 %.
Beräkningen visade tidvis 115 % och ändå fanns ingen 13-chans. Det beror på att programmet avrundar beräknat smf till heltal. Det beräknade smf kan ha varit  till exempel 114,7 % och är då för lite. 

Spelsätt
I menyn överst hittar vi ”Stor eller bra 13-chans”. Där ser vi att med spikar blir det i längden fler vinstrader och färre vinstkronor. En bra tretta kan vara bättre än flera små. Att satsa långsiktigt på bra 13-chanser, alltså bra och inte stor 13-chans, ger också flera omgångar med nästan inga vinstrader alls.

Totala vinstpotten är en del av allas insatser och då försöker vi förstås vara bättre än folkets procent. Vi spelar mot folket och mervärdet är att folket som regel övervärderar favoriterna. Att spika en sådan favorit betyder inte bara att man gör samma fel som folket utan även förstärker felet.
Exempel. Folkets procent kan vara 75-15-10 när de verkliga chanserna bedöms vara 65-20-15. Att spika hemmalaget, lägga alla 100 procent på ettan, är att förstärka det fel som folket gör. Det bästa alternativet är egentligen att spika bortalaget, spela 0-0-100. Det håller bara i 15 % av spelen, men när det gör det blir man 10 gånger starkare än folket på bara den matchen plus att utdelningen kan beräknas till 7,5 gånger högre än vad det skulle bli med hemmavinst. Så långt går vi inte i spelsättet, tror inte att deltagarna har fullt så stort tålamod i väntan på en bättre vinst. Det är tillräcklig väntetid som det är nu och vi satsar mer på favoriter än på icke-favoriter.

Systemen har smf (spela mot folket) som huvudkrav. För det behöver vi bra värden på chanserna för alla 39 tipstecken samt folkets procent, helst de slutliga procenten. Leffes matchvärderingar, https://twitter.com/leffegj, är alldeles utmärkta och folkets slutliga procent kan vi uppskatta om vi vill. Alternativet är att ta lite höjd för det när systemen görs. Nära spelstopp brukar folkets procent närmas mycket till oddsprocenten. Systemen gör vi med två krav.  Alla rader i systemet ska ha ett bra spelvärde och raderna ska vara centrerade kring trolig 13-utdelning. Alla system som vi spelar i samma omgång har samma förutsättningar. Vinstchansen per rad är lika i alla system. Skillnaden i utfallen beror på turen vid reduceringen och antalet spelade rader. Fler spelade rader ger förstås fler vinstchanser.

Vad menas med spelvärda rader?
För varje tipsrad kan 13-utdelningen beräknas hyfsat bra från folkets tips och radens 13-chans kan beräknas från matchvärderingen.
Exempel. En rad har 13-chansen 1/50 000 och beräknad utdelning 75 000 kr. Det ger 13-värdet 1/50 000 av 75 000  kr = 1,50 kr för raden. 13-potten är 40 % av hela vinstpotten så 1,50 kr för bara 13-värdet är bra.
Folkets övervärdering av favoriterna innebär att spelvärdet minskar med fler favoritvinster. Den låga utdelningen sjunker ännu mer och raderna med låga utdelningar får ett lågt spelvärde. Det betyder också att högre utdelningar har ett högre spelvärde. Ett problem är att antalet möjliga rader växer mycket fort med ökande utdelning. Vi satsar därför på att systemets rader ska vara centrerade kring förväntad utdelning.

Följ systemet med programmets liverättning
Med Copéma Tips kan man se hur systemet är gjort och följa utvecklingen när matcherna spelas. Aktuella matchresultat hämtas automatiskt varje minut. Om man inte har programmet kan det installeras från https://copema.se.

Hämta system
Systemen finns här på sidan och kan hämtas på två sätt.
1. Klicka med höger musknapp på länken till systemet. Länkarna finns högre upp på sidan. Välj ”Spara länk som . . .” och välj var du sparar systemet.
2. Här måste man först göra en inställning. När det är gjort behöver man i fortsättningen bara klicka på länken så öppnas tipsprogrammet och systemet hämtas till mappen ”Hämtade filer”. Inställningen görs så här. Öppna Utforskaren och högerklicka på en fil med system (stm-fil). Välj ”Öppna med” och bläddra fram till appen Tips. Välj den och markera rutan att stm-filer kopplas ihop med Tips.

Följa flera system
Om man vill följa flera system med liverättning är ett tips att öppna programmet flera gånger. Med ett system i varje program blir det lätt att växla mellan systemen.

Kurt 
Klicka här om du vill sända mail till mig.