Hoppa till innehåll

Aktuellt om Superbolaget och Spanienbolaget

Vi vinner inte så ofta, men mer i längden. Spelsättet beskrivs längre ned på sidan.
Här finns senaste systemen och resultaten för Superbolaget och Spanienbolaget. Andelsbolagen finns beskrivna på startsidan och där finns också länkar för att bli medlem i lagen. 
Superbolaget spelar en gång per vecka och Spanienbolaget bara när det är jackpot och högst två gånger per vecka.
Senast spelade system kan hämtas med klick på länkarna nedan. Se ”Hämta system” längre ned. Ett hämtat system kan ses och rättas med liverättningen i Copéma Tips. Systemen kan också rättas hos Svenska Spel och tipsrader.se. Sök på Super eller Spanien. Andelspriserna finns i systemnamnen. 
Både Superbolaget och Spanienbolaget spelar på Europatipsets jackpotomgång 12 februari. Superbolaget spelar bara en gång per vecka så vi står över Stryktipset.

Reservation för alla former av fel. Från Svenska Spel redovisade vinster och insatser gäller.
Kurt

Systemen 5 februari
Chansen för olika utdelningar

Garderingarna är Leffes matchvärderingar. De finns på https://twitter.com/leffegj
Chansen för olika utdelningar beräknas från folkets procent, som de var vid oms. 13,5 M.

Smf är 110-150 %
Fördelningen av systemets rader.

Resultat 5 februari

Smf var inställd på 110 – 150 %. Det blev 174 %.
Beräknad utdelning blev 1,2 miljoner, nästan 10 gånger mer än förväntat. Se de gula ovan.

Spelsätt
I menyn överst hittar vi ”Stor eller bra 13-chans”. Där ser vi att med spikar blir det i längden fler vinstrader och färre vinstkronor. En bra tretta kan vara bättre än flera små. Att satsa långsiktigt på bra 13-chanser, alltså bra och inte stor 13-chans, ger också flera omgångar med nästan inga vinstrader alls.

Totala vinstpotten är en del av allas insatser och då försöker vi förstås vara bättre än folkets procent. Vi spelar mot folket och mervärdet är att folket som regel övervärderar favoriterna. Att spika en sådan favorit betyder inte bara att man gör samma fel som folket utan även förstärker felet.
Exempel. Folkets procent kan vara 75-15-10 när de verkliga chanserna bedöms vara 65-20-15. Att spika hemmalaget, lägga alla 100 procenten på dem, är att förstärka det fel som folket gör. Det bästa alternativet är egentligen att spika bortalaget, spela 0-0-100. Det håller bara i 15 % av spelen, men när det gör det blir man 10 gånger starkare än folket på bara den matchen plus att utdelningen kan beräknas till 7,5 gånger högre än vad det skulle bli med hemmavinst. Så långt går vi inte i spelsättet, tror inte att deltagarna har fullt så stort tålamod i väntan på en bättre vinst. Det är tillräcklig väntetid som det är nu och vi satsar mer på favoriter än på icke-favoriter.

Vanligen har vi 13 helgarderingar och smf (spela mot folket) som enda krav. För det behöver vi bra värden på chanserna för alla 39 tipstecknen samt folkets slutliga procent. Leffes matchvärderingar, https://twitter.com/leffegj, är alldeles utmärkta och folkets slutliga procent kan vi uppskatta. Smf väljer vi med två krav.  Alla rader i systemet ska ha ett bra spelvärde, beräknas ge ett bra vinstchansvärde i händelse av 13 rätt, och raderna ska vara centrerade kring trolig 13-utdelning.

Vad menas med spelvärda rader?
För varje tipsrad kan 13-utdelningen beräknas hyfsat bra från folkets tips och radens 13-chans kan beräknas från matchvärderingen.
Exempel. En rad har 13-chansen 1/10 000 och beräknad utdelning 15 000 kr. Det ger 13-värdet 1,50 kr för raden. Raden har ett bra spelvärde, kostnaden är 1 kr och 13-värdet 1,50. Tyvärr finns det knappast så spelvärda rader med så stor 13-chans. För att nå spelvärda rader får man som regel satsa på betydligt högre utdelningar och då blir 13 chansen betydligt lägre. Mer realistiskt är att chansen till 150 000 kr är 1/100 000. Det ger samma spelvärde, men chansen att pricka 13 blir betydligt svårare. Tipsprogrammet kontrollerar spelvärdet i varje tipsrad och bara de som har tillräckligt högt spelvärde kommer med till våra system.

Systemkonstruktion
Beskrivning finns på startsidan. Här kan vi notera att vi satsar på lite större vinster. Det är lönsammast i längden, men betyder också att de inte kommer så tätt.

Följ systemet med programmets liverättning
Med Copéma Tips kan man se hur systemet är gjort och följa utvecklingen när matcherna spelas. Aktuella matchresultat hämtas automatiskt varje minut. Om man inte har programmet kan det installeras från https://copema.se.

Hämta system
Systemen finns här på sidan och kan hämtas på två sätt.
1. Klicka med höger musknapp på länken till systemet. Länkarna finns högre upp på sidan. Välj ”Spara länk som . . .” och välj var du sparar systemet.
2. Här måste man först göra en inställning. När det är gjort behöver man i fortsättningen bara klicka på länken så öppnas tipsprogrammet och systemet hämtas till mappen ”Hämtade filer”. Inställningen görs så här. Öppna Utforskaren och högerklicka på en fil med system (stm-fil). Välj ”Öppna med” och bläddra fram till appen Tips. Välj den och markera rutan att stm-filer kopplas ihop med Tips.

Följa flera system
Om man vill följa flera system med liverättning är ett tips att öppna programmet flera gånger. Med ett system i varje program blir det lätt att växla mellan systemen.

Kurt 
Klicka här om du vill sända mail till mig.